Wim van Vendeloo

Een reis begint natuurlijk altijd met de voorbereiding. Na het eerste idee van een bestemming wil je toch wel graag weten hoe het daar is, hoe je er komt, wat er te doen is etc etc.

Daar ga ik het niet over hebben.

Wel vind je hier wat ideeën en tips over gezondheid, visa en …………

Gezond zijn en blijven,

Het is altijd verstandig om even naar de hygiëne te kijken van het land waar je naar toe gaat. Het is handig om van te voeren te weten of je overal kunt zwemmen. Bilharsia is echt een heel vervelende ziekte om maar wat te noemen. En wat doe je met dat kleine schrammetje toen die aardige hond opeens wat minder aardig deed? Wat zijn uitdrogingsverschijnselen? Teken, bloedzuigers, kakkerlakken, vlooien, ratten, voor de één blocking issues, voor de ander bijkomstigheden. Feit is dat ze er zijn en soms voor ongemak zorgen. Wees voorbereid !

Als je naar de tropen gaat is “Hoe blijf ik gezond in de Tropen” een aanrader. Te bestellen bij BOL.com, via de linkjes op deze pagina bijvoorbeeld. Dan is er ook nog de GGD. Het kan geen kwaad daar eens te praten met een verpleegkundige. Advies is nooit weg en je kunt altijd nog besluiten je er niet aan te houden. Afhankelijk van je verzekering wordt een deel van je preventieve acties vergoed. Laat je ook voorlichten over je reisapotheek. Zoiets als Orisel is in de meeste apotheken wel verkrijgbaar, maar midden in de jungle zijn daar niet zoveel van. Denk ook aan anti-insectenspray of -sticks als Deet.

[bol_product_links block_id=”bol_5446bbeeb6a9c_selected-products” products=”1001004010963662″ name=”tropen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Neem op reis ook een internationaal bewijs mee van je ziektekostenverzekering. Tegenwoordig zelfs digitaal beschikbaar, dus een kleine moeite. Wij hebben al een aantal keer echte medische hulp nodig gehad. De outillage was heel verschillend. In China hadden we te maken met een kaakonsteking die al leidde tot verminderd bewustzijn. Consult bij de kaakchirurg, röntgenfoto’s en consult bij nog een andere arts. Het ziekenhuis was wat sjabbie, maar binnen een paar uur liep de patient weer fluitend buiten. Aan het infuus gelegen en al. In Bangkok had ik zelf een pijnlijke voet, waar ik amper op kon lopen. Het ziekenhuis daar was erg modern. Bij het inchecken op de foto voor het pasje (toen hier nog lang geen gewoonte) en direct door naar de eerste hulp. Ik lag er nog geen minuut, toen de arts al langs kwam: “what happenend” was zijn vraag, “nothing” het antwoord. Hij keek naar mijn voet en binnen 5 minuten lag ik op de röntgen. Weer 5 minuten later kwam hij met de uitslag: niets te zien. Diagnose  was: een onsteking. Ik kreeg een recept en bij de ziekenhuis apotheek aangekomen, stond mijn luxe tasje met medicijnen al te wachten. De rekening voor de hele behandeling was € 7,- De behandeling in China was nog iets goedkoper. Op Gran Canaria kreeg ik ooit eens griep, twee dagen voor de terugvlucht. Bibberend van de koorts stond ik voor de spaanse arts. Hij keek mij aan en sprak de historische woorden: “Koud hè, Gran Canaria”. Ik kreeg een paardenmiddel en kon ongestoord naar huis.

Ik bedoel maar: als je hulp nodig hebt ga, ook al ziet het er wat anders uit dan hier en gaat het er wat anders aan toe, ziek zijn in je vakantie is heel vervelend, maar kan ook daarna verstrekkende gevolgen hebben als je te lang doormoddert. En ik krijg op mijn verjaardag nog steeds de hartelijke felicitaties van het ziekenhuis in Bangkok.

Malaria

muskiet

Een ziekte die nog lang niet uit de wereld is. Jaarlijks gaan er miljoenen mensen aan dood. In onze cultuur is er veel discussie over wel of niet inenten als je op reis gaat of het al dan niet gebruiken van andere medicatie. Persoonlijk word ik liever niet ziek en ik wil mijzelf niet kunnen verwijten: “Had ik maar…..”.  Voor iedereen is de afweging persoonlijk. haal je informatie vooraf, laat je voorlichten en bepaal dan je keuze. De GGD kan je helpen, maar ook sites als die van “het Koninklijk Instituut voor de Tropen” en malaria.com kunnen je de nodige kennis opleveren. Op het plaatje de “Anopheles Freeborni”, beter bekend als de malaria-muskiet.

 

Meer……

Natuurlijk is er nog veel meer te schrijven. Denk bijvoorbeeld aan hoogte. Ooit was ik vergeten dat ik op 2500 meter hoogte zat. Met de bus er naar toe, dus geen gewenning. Ik moest even snel iets halen wat ik in het hotel had laten liggen. Nou ik kwam niet vooruit al was het nog zo. De schrik verdween snel toen ik mij realiseerde hoe hoog ik was. “Hoe blijf ik gezond in de hoogte”.[bol_product_links block_id=”bol_5447e1dff1791_selected-products” products=”1001004002054963″ name=”hoogte” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

En wat te denken van hitte? Sluipt er ook zo lekker in. Kijk uit met je vochthuishouding. Regelmatig drinken is van groot belang. Koop flesjes, kraanwater is erg onbetrouwbaar. En pas je tempo aan. In Bangkok kan ik aan het tempo precies vertellen welke tourist net is aangekomen. En dat zeggen ze ook van mij, denk ik. Zorg dat je uitdrogingsverschijnselen herkent.

nog steeds in badpak

Bijna zou ik zonnebrand vergeten. Ik ben niet zo’n strandligger namelijk. En als wel, dan meestal van onder een parasol en daar komt de UV ook echt nog wel door. De zon is heerlijk, maar ook levensgevaarlijk. Zeker op hoogte en aan zee. De reflectie op het water en het zand maakt het allemaal nog veel erger. Ach iedereen weet het wel, genoeg hierover. Maar een tip kan er nog vanaf: plakjes komkommer op de verbrande huid zorgen voor een heerlijke verkoeling.

Er zijn nog veel meer risico’s die je op reis tegen kunt komen: Diefstal, onlusten of oorlog. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert daarover per land op hun website. Hun reisadvies dient ook als basis voor vergoedingen van reisverzekeringen en garantiefondsen.

Visa

Voor sommige landen heb je een visum nodig. De regels daarvoor verschillen van land tot land. Soms is een visum altijd nodig, soms alleen in bepaalde gevallen.  Soms gewoon simpel te koop op het vliegveld (Turkije), soms van te voren aan te schaffen (China). Zeker bij een langer verblijf, of als je ergens ook nog wilt werken, is het goed van te voren te weten hoe het zit. Bij de douane geweigerd worden is niet leuk en boetes achteraf ook niet.

Afhankelijk van de situatie halen we soms zelf een visum op de ambassade. Maar we hebben het ook wel eens laten verzorgen door de Visumcentrale van de ANWB. Bijvoorbeeld als je twee keer naar Brussel zou moeten reizen of zo. wij hebben geen negatieve ervaringen met deze instantie. Op deze site vind je uitgebreide informatie over deze materie.

Voor een land als Thailand heb je geen visum nodig voor een korte vakantie. Wel als je er langer blijft of de grens over gaat en weer terugkeert binnen bepaalde tijd. Als je er wilt werken wordt het nog anders. In alle gevallen moet je trouwens een vrij simpele verklaring invullen. Deze ligt op het vliegveld vlak voor de douane wel op je te wachten, maar de meeste vliegmaatschappijen delen ze in het vliegtuig al uit.

Wil je naar Australië dan is het zaak ook even te kijken wat je nodig hebt aan reispapieren. Als je er langer wilt blijven, dan loop je kans dat je er zelfs moet werken. In de outback op een bananenplantage bijvoorbeeld. Wil je dat dit dan is je reis van veel kortere duur dan je wilt.

Over Australië gesproken: ze zijn daar als de dood voor vreemde beestjes. Schoenen met een uitgesproken profiel en modder eraan moeten waarschijnlijk bij aankomst in de afvalcontainer. Hetzelfde geldt voor een open zak met dropjes.

Een goede reisverzekering mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Zorg dat je altijd diverse betaalmiddelen bij hebt. Handig bij verlies of storingen. Dus naast je gewone bankpas is het aan te raden om een creditcard bij te hebben. Die laatste biedt ook vaak de mogelijkheid even over meer geld te beschikken dan je hebt.

Geniet van je reizen, met gezond verstand en bedacht op de risico’s.

Literatuur

Lees boeken als: Hoe blijf ik gezond in de Tropen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer sites en boeken en instanties.

Een schat aan informatie vind je ook in gidsen als die uit de “Lonely Planet“-serie.

travelguide thailand van lonely planet

Lonely Planet thailand

Wil je liever direct bestellen, zoek dan je LonelyPlanet reisgidsen uit de stapel hieronder

reisgidsen

of ga eerst op zoek naar de mooiste reisverhalen bij:[bol_bestsellers limit=”4″ block_id=”bol_57d163b3f0041_bestsellers” cat_id=”2790″ name=”vanvendeloo.nl” sub_id=”” title=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”728″ cols=”4″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

VEEL PLEZIER en laat je verrassen, er is zoveel moois om van te genieten – ook tijdens de voorbereiding.

 

Je vindt trouwens alles wat je wilt bij BOL.COM door hieronder een zoekterm in te typen, zo simpel is het.

[bol_search_form limit=”6″ block_id=”bol_5447e2f3a821d_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”0″ default_search=”” name=”zoekboek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

naar boven