Wim van Vendeloo
Maria verwondert zich over het huis van Von Trapp

SOUND of MUSIC

De Sound of Music is – het valt niet te ontkennen – de moeder van alle musicals. En niet te vergeten wereldberoemd vanwege de film met Julie Andrews en Sir Christopher Plummer.

Na al die jaren heeft het verhaal van de gouvernante Maria en de familie Von Trapp nog zoveel aantrekkingskracht dat er jaarlijks zo’n 800.000 toeristen naar Salzburg komen alleen al hiervoor. Zo ook wij.
In 2008 om precies te zijn, zetten we koers naar Salzburg. Het hotel was gereserveerd, dus dat was geen zorg, en Hermy wilde eerst op zoek naar het boekingskantoor voor een “Sound of Music-tour”. Je weet hoe dat gaat, dus de auto naar de eerste de beste parkeergarage in het centrum van Salzburg. Parkeergarage Mirabell, ik weet het nog goed. Toen de auto eenmaal stond wilde Hermy de uitgang rechts nemen, ik zei: nee laten we nu die daar links pakken, lijkt me beter. Hermy kent mij een beetje en zei dat dat goed was. We lopen de trap op en waar komen we uit? Juist: pal voor het boekingskantoor van de “The Original Sound of Music Tour”. We hebben twee kaartjes gekocht voor de volgende ochtend.

Later bleek dat er nog meer firma’s dergelijke tours aanboden. Zelfde route, zelfde prijs, dus dat maakte geen verschil. Wat wel verschil maakte, maar dat wisten we natuurlijk niet, was dat Panoramatours, onze firma, inderdaad de eerste was. En met contacten met de hoofdrolspelers, die zijn allemaal al eens mee geweest. Nou en zou je zeggen. Maar toen kwam het echte verschil: de gids. De onze kende dus iedereen uit de film, beschikte over een schat aan anecdotes en kon ook nog alleraardigst zingen. Alle liedjes uit de film uiteraard.

De rit voerde ons langs bijna alle plaatsen waar gefilmd was: Schloss Leopoldskron, Frohnburg Castle, het glazen prieeltje (in de tuin van Paleis Hellbrunn), Schloss Mirabell en de kerk van de bruiloft in Mondsee. Onderweg ook nog even het hoofdkantoor van de fijne energiedrankjes gezien, maar er was helaas geen rode stier te bekennen.

In 2013 hebben we weer Oostenrijk bezocht. Even over de grens zagen we twee prachtige torenspitsen opdoemen. Het duurde niet lang of we riepen allebei: Sound of Music. Het was tijd voor een lunchpauze, dat kwam mooi uit. Gelukkig was het niet druk en we konden op ons gemak de kerk van binnen en buiten nog eens bewonderen. Ja, het is echt een prachtige kerk.
In Salzburg zelf hebben we natuurlijk ook nog wat locaties opgezocht. Deze keer ook het klooster waar de echte Maria heeft gewoond. Je mag er helaas alleen in de tuin komen, de rest is verboden terrein en alleen toegankelijk voor de nonnetjes van nu. Je hebt er wel een prachtig uitzicht over Salzburg, dat dan weer wel. En als je even doorloopt kom je vanzelf bij de Biergarten van Stiegl.

In deze vakantie wilde ik ook de burcht “Hohenwerfen” bezoeken. Is gelukt en was prachtig om te zien. Er was een spectaculaire roofvogel-show. Maar dat heeft niets met de Sound of Music te maken. En toch is er verband. In de film is Do-Re-Mi opgenomen op een schitterend bergweide en wat ziet de oplettende kijker op de achtergrond: het kenmerkende silhouet van “Schloss Hohenwerfen“.

Voor de filmliefhebbers is er een prachtige site met filmlocaties. Uiteraard kom je hier op de Sound-of Music pagina.

 

[bol_product_links block_id=”bol_54a95bcd52c00_selected-products” products=”1002004000096886,1002004010601166,1002004010601164″ name=”SoM” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”602″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

naar boven
naar boven

berichtje

Maria verwondert zich over het huis van Von Trapp

Pal voor de deur

|Comments are Off

Toen de auto eenmaal stond wilde Hermy de uitgang rechts nemen, ik zei: nee laten we nu die daar links pakken, lijkt me beter. Hermy kent mij een beetje en zei dat dat goed was. We lopen de trap op en waar komen we uit? Juist: pal voor het boekingskantoor van de “The Original Sound of Music Tour”. We hebben twee kaartjes gekocht voor de volgende ochtend. Lees hier verder!

naar boven