Wim van Vendeloo

In 2014 stond de Grossglocknerstrasse opeens op het programma. Toevallig min of meer, zoals bij ons wel vaker gebeurd.

Eigenlijk heet het officieel: ” Grossglockner Hochalpenstrasse“. Een weg van 48 kilometer met 36 haarspeldbochten en een hoogste punt van 2504 meter. Misschien wel de mooiste weg in Oostenrijk. En het kan er erg druk zijn, de weg is erg geliefd bij motorrijders. Uiteraard gaat de weg naar de Grossglockner, met 3798 meter geen kleintje. Bij de Franz Jozefs Höhe kun je de auto goed parkeren en heb je een prachtig uitzicht op deze berg. Je komt ‘m in de foto-serie wel tegen. Op één van de andere foto’s heb ik wat ingezoomd en kun je een hut zien liggen. Die is trouwens ook op de eerste zichtbaar. Met behulp van de verrekijker van de uitzichtpost is de hut ook van zeer nabij te zien. Ik vond het zeer verrassend zo’n groot gebouw te ontdekken. Het gaat hier om de Erzherzog Johann Huette. Goed voor 120 slaapplaatsen en gelegen op maar liefst 3454 meter. Je moet er wat voor over hebben om daar te overnachten. wij hebben er van af gezien.

De Gletscher van de Grossglockner was ooit enorm. Nu is er niet zoveel meer van over en de afname gaat in zeer rap tempo. Op een foto is goed te zien hoe ver de afname al is gevorderd. In 1972 ben ik er ook geweest, toen kon je er zo naar toe. Nu duurt een wandeling om er op te komen al 3 uur.

Halverwege de Grossglocknerstrasse hebben we gegeten op een terrasje met wifi. En toen ons hotel gereserveerd voor die nacht en de volgende twee. Hotel Kaiser Villa in Heiligenblut werd het. Toen we daar aankwamen en stapvoets naar de parkeerplaats zoeken, kwam er een jongeman aangelopen. De familie Nauta uut Grunn’n? klonk het in onvervalst dialect. Sneller kun je je niet thuis voelen. De hoteleigenaar kwam regelrecht uit Vlagtwedde! Karel is samen met zijn vrouw het avontuur aangegaan en zijn sinds kort eigenaar van dit mooie hotel. Kaiser Villa is niet erg groot, 13 kamers telt het. Maar alle kamers zijn anders ingericht en stralen de prachtige Oostenrijkse sfeer uit. Het hotel heet zo omdat, ooit, Keizer Franz Josef er heeft gelogeerd. Samen met zijn vrouw Elisabeth, oftewel Sissy. Onze kamer was groot en had een balkon met een prachtig uitzicht over het kerkje van Heiligenblut met daarachter – jawel – de Grossglockner. Dankzij de gastvrijheid van Karel en Madeleine hebben we er een paar mooie dagen doorgebracht.

Het kerkje van Heiligenblut – St. Vinzenz – is prachtig gelegen, met de bergen als decor. Ik vind het heel erg mooi gebouwd (1390) met die ranke toren. Het altaar is gebouwd in 1520.

naar boven
naar boven

berichtje

ons uitzicht in Kaiser Villa

uut Grunn’n

|Comments are Off
de St. Vinzenz kerk in Heiligenblut

de St. Vinzenz kerk in Heiligenblut in de avond

Tijdens onze vakantie in 2014 kwamen we in Oostenrijk terecht. Toerend over de Grossglockner Hochalpenstrasse vonden we dat we daar wel een paar dagen konden blijven. Het was mooi weer en we wilden ook de gletsjer nog wel eens zien. Vanaf een terrasje hebben we (leve de gratis wifi) een hotelletje gevonden in Heiligenblut. Zag er leuk uit en de reservering was zo gemaakt. Toen we bij Hotel Kaiser Villa aangekomen waren liep er net een jongeman naar buiten. Hij zag ons, keek naar ons kenteken  en vroeg: ‘ De familie Nauta uut Grunn’n?”.

lees meer >

naar boven