Wim van Vendeloo

Praag (Praha) is de hoofdstad van Tsjechië. Het staat hoog op de lijst met mooie steden in Europa, sommigen zeggen dat het misschien wel de mooiste is.
In ieder geval staat het oude centrum op de WereldErfGoed-lijst. Er zijn in Praag wel meer dan 550 torens en vele mooie kerken. De St. Vituskathedraal is zeer indrukwekkend en vormt een onderdeel van de Burcht. Bezoek vooral ook de barokke St Nicolaaskerk in de wijk Malá Strana.

De Praagse Burcht (Pražský hrad) is de grootste ommuurde burcht ter wereld. De bouw begon in 880. Er is jaren aan gebouwd en daarom kun je er veel stijlen herkennen: Romaans, Gothisch en Classisme. Er staan veel gebouwen op het terrein en als je alles wilt zien, dan heb je even nodig.
Zeker als er ook nog een tenstoonstelling wordt gehouden die niets met de burcht te maken hebben maar wel je interesse heeft. Zo was er een Barbie-tentoonstelling in 2008. Ja echt waar: BARBIE in een middeleeuwse omgeving. Natuurlijk herkende Hermy er een aantal van de Barbies die zij ooit heeft gehad.
Ook de burcht staat op de werelderfgoedlijst.

In de vele zaaltjes die de burcht telt worden klassieke lunchconcerten gegeven. Waar vind je zo’n entourage?

Zoals zo vaak ligt ook deze stad aan een rivier, in dit geval de Moldau.
De Karelsbrug is één van de bruggen die beide overs met elkaar verbinden. Deze brug is vanoudsher alleen geschikt voor voetgangers. Aan beide zijden staan prachtige beelden en zomers komen daar minstens zoveel beelden bij: de “Living Statues”. Soms staan er tientallen tegelijkertijd.

Vlak bij de Karelsbrug ligt het museum voor Moderne Kunst: “ Museum Kampa”. Er zijn vaak leuke tentoonstellingen. Toen wij er waren hadden ze iets met grote felgekleurde plastic beesten. Wij vonden wat wel mooi speels. De kunstenaars zijn Italiaans en zij vormen een collectief: CrackingArtGroup. De beelden die ze maken zijn van gerecycled plastic. Als je niet van modern houdt is er in Praag nog veel meer te zien en te horen, het aanbod aan concerten (Smetana, Mozart) en musea is groot en divers.

Het oudestadsplein “ Staroměstské náměstí” is maar liefst 9000 vierkante meter groot en zomers zeer druk bezocht. Je vindt er vele terrasjes en restaurants maar ook de 2e St Nicolaaskerk van de stad, eveneens Barok. De gotischeTynkerk vind je ook aan het plein. Deze kerk heeft twee torens van 80 meter hoog. En natuurlijk kun je aan het plein het wereldberoemde astronomische uurwerk vinden. Het oudste deel stamt al uit de 15e eeuw.

Kafka is misschien wel de bekendste in Praag geboren beroemdheid.

Er zijn hotels in Praag te kust en te keur. Er is goed openbaar vervoer, zelfs een Metro.
De burcht ligt weliswaar bovenop een berg maar met de metro kom je helemaal boven.
En natuurlijk is er ook een Hard Rock Café te vinden.

Wij hebben ons prima vermaakt in deze oude stad en we hebben er nog lang niet alles gezien.

Praag ligt nog geen 800 km vanaf Groningen, dus een prachtige bestemming voor een stedenreisje.

naar boven
naar boven

berichtje

Barbie 1959

Barbie !!

|Comments are Off

Loop je in een juweel van een middeleeuws kasteel, is er in één van de bijgebouwtjes een tentoonstelling over Barbie georganiseerd !!!. ’t is me de combinatie wel. 2 uitersten van 1000 jaar geschiedenis. Je kan het alleen maar dromen. Nog meer Bizar: het kasteel bevindt zich in een ex-oostblok-land en om juist daar zo’n prototype van de westerse maatschappij tegen te komen verwacht je toch al helemaal niet. Maar het was wel waar, niks droom: het was vakantie in Praag 2008. Lees hier ons verhaal over deze mooie stad.