Wim van Vendeloo

Marmaris

Veel hotels en veel restaurants, maar ook grote openluchtdiscotheken midden in de stad. Onze hoogtepunten in de stad: de markt, de boulevard, de Hamam (de echte midden in het centrum, niet zo’n toeristisch hotel ding) en de restaurants. Niet dat we daar heel veel van hebben geprobeerd, het restaurant van de eerste avond was zo goed en de mensen zo vriendelijk dat we daar meestal aten.

Vanuit Marmaris is het erg goed te doen om met een huurauto zelf de omgeving te verkennen.

moeder en dochter in de keuken

moeder en dochter

Maar er zijn ook leuke excursies. Je komt dan wat meer in het binnenland en je maakt kennis met de bevolking en haar leefwijze. Zeer interessant al die kleinschalige activiteiten. Ook kun je met de boot oversteken naar Rhodos, een goed uurtje varen.

Dalyan is een naburige stad. Hier is de grootste trekpleister het Iztuzu-strand. Nestplaats van de onechte karetschildpad. Er gelden strenge voorschriften om dit kwetsbare gebied te beschermen. Naast het strand is Dalyan vooral bekend om de kaunische rotsgraven. In de berghelling uitgehakte graven. Ze zijn vooral goed te zien vanaf de rivier. Maak een tochtje met één van de vele bootjes en verwonder je slechts.

Een meerdaagse excursie bracht ons naar Efeze en Pamukkale.

Theater van Efeze

Theater van Efeze

Efeze is de belangrijkste archeologische bezienswaardigheid van Turkije. Al in 1100 voor Chr. was er een serie nederzettingen. In de Romeinse tijd kende de stad zijn grootste bloei. Een wandeling over het terrein geeft je een aardige indruk van hoe het er ooit geweest moet zijn. Het theater is zeer goed bewaard gebleven Er konden 24.000 mensen in. De latrine laat niets aan de verbeelding over. En de topper is natuurlijk: de Bibliotheek van Celsus, nu alleen een prachtige façade. De tempel van Artemis is verwoest, het was één van de 7 wereldwonderen. Het terrein telt nog slechts wat vervallen zuilen.

 

 

 

Pamukkale is een natuurfenomeen in Turkije. Het bestaat uit grote terrassen waar het langsstromende water zorgt voor sterke kalkafzetting. De berg heeft wel wat van een KatoenKasteel. Het water is ongeveer 35 graden en heeft een geneeskrachtige werking. Pamukkale dreigde aan zijn eigen succes ten onder te gaan. De vele toeristen die kwamen baden, vertrapten de kalkstenen structuur en bevuilden de omgeving. Baden kan tegenwoordig alleen nog in het afgetapte water in het zwembad van het nabijgelegen hotel.

Als noorderlingen was het natuurlijk heel handig om vanaf Eelde te vertrekken. Dat dat helaas anders liep is te lezen in de berichtjes ( Zie Birdstrike !)

Maar normaal gesproken zou ik zeggen:
Op Vakantie Vanaf Eelde

naar boven
naar boven
vanwege birdstrike een noodstop

Bird strike !

Op 1 juni 2004 vertrokken wij voor een vakantie in Marmaris. Lekker gemakkelijk vanaf Vliegveld Eelde, dichtbij huis. Nou dat lekker makkelijk was niet helemaal waar. Het vliegtuig vertrok redelijk op tijd, maar stond voor het einde van de startbaan alweer stil, doodstil. Vlucht afgebroken, vol in de remmen. En dat vanwege “a peacock” in de motor volgens de captain. Ik denk dat het een ordinaire reiger was. Opeens waren we een serieus luchtvaartincident en kwamen er heel veel hulpverleners aangesneld. Wij werden tot slachtoffer verklaard. Niks gewonden of erger, gelukkig, maar wel slachtoffer. Compleet met registratie en begeleiding etc. Op één echtpaar na, gingen we allemaal lekker 2 uur hobbelend met de bus naar Enschede, alwaar een reservetoestel kwam aangevlogen om ons alsnog naar de plek van bestemming te brengen. De vakantie was perfect. Weken later kregen we nog steeds post met vragen of we nazorg wensten:)

Zie hier onze belevenissen in Marmaris.

naar boven