Wim van Vendeloo
bruggetje

Winter in Waterland

Waterland is één van de drie “landen” in de wijk Drielanden. Deze wijk is om diverse redenen een bijzondere buurt.
De sloten die er lagen zijn grotendeels gespaard gebleven en er is zelfs water bij gekomen. De huizen van Drielanden zijn onder architectuur gebouwd, met veel groene ruimte. Nog meer bijzonder is dat het initiatief tot de buurt is genomen door bewoners zelf. Rond 1990 wilde een groep mensen milieuvriendelijk wonen. Na jaren van overleg tussen deze toekomstige bewoners, de gemeente, makelaars en woningbouwverenigingen is Drielanden in 1995 gebouwd. Er zijn huur- en koopwoningen, rijtjeswoningen en vrijstaande huizen. Het uiterlijk van de woningen is afwisselend.

In Waterland vallen de blauwe en roze gevels op, de overstekken, de knusse Zonpleinen en de houten ‘waaierwoningen’. De waaierwoningen hebben houten voor- en achtergevels. De Wachterwoningen zijn de laatste van een rijtje met een veranda boven het water.

In Zonland springen de dijkwoningen in het oog. Ook het ‘omgekeerde schip’ is een blikvanger.

Mooiland pronkt met vrijstaande en halfvrijstaande huizen. Een lang fietspad verbindt de drie landen van Drielanden.

Waterland

Waterland is een “autoluwe” wijk: bij de meeste huizen is geen parkeergelegenheid voor de deur, auto’s kunnen worden geparkeerd langs de centrale as en op de buffers langs de doorgaande route, de wijkring.

Het meest in het oog springend is de waterhuishouding in Waterland. Er zijn 3 typen afvoer: Het hemelwater gaat rechtstreeks de sloten in. Behalve bij de parkeerplaatsen zijn er geen kolken. De afvoer van de toiletten gaat wel het riool in en het water van bad, douche en gootsteen wordt geloosd naar een helofytenfilter. De daar aanwezige bacterien zorgen voor de schoonmaak. In 2013 is dit systeem vervangen. Het bestaande helofytenfilter (een watergang met biezen) is achterhaald door modernere technieken. De riolering loopt nu via een gezamenlijke septic-tank en het afvalwater wordt achter de wijk gefilterd door een nieuw aangelegd helofytenfilter. Op deze manier is er geen afvoer meer naar de gemeentelijke waterzuivering. Daarmee is dit een uniek project geworden. De gemeente houdt met enige regelmaat excursies voor geïnteresseerden uit andere gemeenten. Voor meer info kun je terecht op de site van de bewonersvereniging drielanden of op die van de gemeente Groningen. De fa BrinkVos heeft de aanleg verzorgd.

Drielanden ligt naast Lewenborg en grenst aan het gewestelijk natuurgebied Kardinge. Vanuit de wijk loop je zo de natuur in. Het biedt daarmee een geweldige omgeving om te wandelen of te sporten. Op loopafstand zijn er diverse sport-en recreatiemogelijkheden:  sportcentrum “Kardinge“, Klimcentrum Bjoeks, skicentrum Snowlimits, de Apekooi, Pitch & Putt, de Kardingerplas zelf en natuurlijk de geitenboerderij Het Boegbeeld van de stichting De Zijlen.

In de buurt liggen ook nog 3 horeca-aangelegenheden die het noemen waard zijn:

    • ShuFu Cuisine, restaurant met een bijzondere uitstraling, gesitueerd in een oude Groninger State,
    • Rietland, feest- en vergaderlocatie
    • Moeke Vaatstra, uniek eetcafé in Zuidwolde.
naar boven