Wim van Vendeloo

In de zomer van 2003 hebben we één nacht in Pamplona doorgebracht. Vreemd genoeg hebben we bijna geen foto’s van die tijd. De foto van de TV op de hotelkamer is de enige. We hebben het over 2003 en toen was dit soort communicatie nog bijzonder en absoluut geen gewoonte, zal ik maar zeggen.

San Fermín
Iedereen kent Pamplona vooral vanwege de jaarlijkse Stierenren. Men zegt dat de renners hun mannelijkheid willen tonen. De ren is slechts een klein onderdeel van de San Fermín-feesten, die elk jaar van 6 tot 14 juli worden gehouden. Het schijnt vooral een culinair spektakel te zijn. En zo kennen wij Pamplona ook: culinair.
Tapeo
Die ene avond- in het weekend – dat we in Pamplona waren hebben we namelijk de Tapeo geleerd. Stom toevallig kwamen we rond 18.00 uur op een pleintje terecht waar het vreselijk druk was. Iedereen stond lekker op straat met een glas in de ene en een wat lekkers in de andere hand. Juist iedereen deed zich te goed aan Tapas. Die werden gehaald in één van de vele kroegjes aan het plein. Daar stonden op de toonbank grote schalen met overheerlijke gerechten. Iedereen liep overal naar binnen en bestelde dan weer hier en dan weer daar. Een soort kroeghoppen. Dit gebeuren heet dan de “ Tapeo”. Ergens kwam ik het werkwoord tapearen tegen, klinkt niet zo mooi vind ik. Wij vonden het vreselijk gezellig en vooral ook afwisselend en verrassend lekker. Omdat we veel hebben geproefd hoefden we geen diner meer. Dat in tegenstelling tot de Spanjaarden die pas laat (23.00 uur) eten. En dan is zo’n tussendoortje wel welkom toch. Overigens betekent “tapar” bedekken. Er zijn verschillende versies in omloop van de oorsprong. Zo is er een theorie die zegt dat de obers met een schaaltje je glas wijn afdekten tegen de vliegjes. Maar er is ook een verhaal dat de hapjes zelf op het glas werden gelegd om de reuk van de – doorgaans slechte – wijn te verbloemen. Op deze site kun je veel lekker gerechten en recepten vinden.
Foto’s

De foto’s op deze pagina heb ik van internet geplukt. Ik hoop dat de sfeer van de Tapeo goed overkomt. Tijdens mijn zoektocht was het onvermijdelijk dat ik foto’s tegenkwam van de stierenrennen. Eén serie trok mijn specifieke aandacht. In 2011 werd deze stoere heer maar liefst twee keer flink op de horens genomen. De reeks eindigt met een foto waarop hij gewoon lopend tussen twee agenten wordt weggevoerd. Al met al wel een heel speciale manier om zijn mannelijkheidje 🙂 te tonen.

Zoek hier uw hotel in Pamplona:

naar boven
naar boven