Wim van Vendeloo
Op aanraden van toenmalig collega Bob hebben we in 2008 Cesky Krumlov opgezocht. Een provincie stadje in het zuiden van Tsjechië, in Zuid Bohemen om precies te zijn. Een voltreffer was het. Een stadje waar je je zo eeuwen terug in de tijd waant. De huizen zijn gebouwd in diverse stijlen, Gothisch, Renaissance en Barok. De huizen zijn vooral gebouwd tussen de 14e en de 17e eeuw. Tijdens het communisme is het dorp in verval geraakt, maar vanaf 1989 is er hard gewerkt aan de restauratie. En het resultaat mag er zijn.
Een zeer prominente plaats boven het dorp neemt het kasteel in. Eén van de grootste in de regio. Met maar liefst 5 binnenplaatsen. Het kasteel is gebouwd boven op een rots aan de oever van de Moldau, of Vltava in het Tsjechisch. Apart van het kasteel is het theater gebouwd. De beide bouwwerken zijn echter verbonden met een gigantische loopbrug van meerdere verdiepingen die elk een ander deel verbinden.
Zowel het kasteel als het dorp staan op de Wereld Erfgoedlijst van de Unesco. Wij waren niet bepaald de enigen die dit moois kwamen bewonderen. Het was er goed druk, gelukkig mag je niet met de auto door de straatjes toeren. Buiten het dorp zijn grote parkeerplaatsen aangelegd en de wandeling is zeer goed te doen.
Wij hadden een hotel midden in het centrum geboekt: Villa Conti. Een klein hotel met maar 10 kamers, maar die waren wel stuk voor stuk verschillend en stijlvol ingericht. Het voordeel van slapen in zo’n klein stadje is dat je er ’s avonds ook bent, als alle andere toeristen grotendeels zijn vertrokken.

Op Ckrumlov.info is uitgebreide informatie te vinden.

Ons hotel “Villa Conti” hebben we geboekt via Agoda.Com


naar boven
naar boven