Wim van Vendeloo

Inleiding

Reizen kun je natuurlijk op allerlei manieren doen. Georganiseerd, gepland of op de bonnefooi. Onze manier van reizen hangt af van de bestemming en het doel. Persoonlijk heb ik voor reizen in Europa een sterke voorkeur voor de auto. Stedenreisjes doen we meestal lekker lui met een aanbod van een reisbureau en ook de voor- of najaarsvakantie doen we vaak zo. En verre reizen soms met een reisorganisatie en soms regelen we alles zelf.

Europa

Heerlijk om ongepland met de auto er op uit te trekken. Na het kiezen van de regio, bepalen we meestal wel een beginpunt en daarna zien we het wel. Onderweg laten we ons leiden door het weer en de omgeving. Als we een mooi plekje zien waar we willen overnachten gaan we een hotelletje zoeken. Zo rond een uur of vijf is onze deadline, dan reizen we in principe niet verder. Meestal lukt het probleemloos om nog iets te vinden. Als we een stad willen bezoeken boeken we vaak een nacht van te voren via internet. Het is onze ervaring dat zoeken met de auto in een stad een heel gedoe is vandaar.

Stedenreizen en korte vakanties

Deze reizen zijn eigenlijk altijd wel een keuze uit het aanbod van de diverse reisorganisaties. Even goed zoeken naar waar je wilt zitten en waar het hotel of appartement ligt en dan heerlijk genieten. Tegenwoordig kiezen we er voor om zoveel mogelijk ’s ochtends al te vertrekken, zowel heen als terug. Bij aankomst hoef je dan niet direct naar bed en op de terugreis heb je geen verlummelde uurtjes. Een hotel op of nabij Schiphol zorgt ervoor dat we onze reis relaxed beginnen.

Verre reizen

We hebben diverse reizen gemaakt met een reisorganisatie als Baobab of Sawadee.  Zeker in landen waar je de weg niet kent en je van te voren weet dat je veel kilometers moet afleggen om het programma van je keuze te volgen vinden wij dat heel handig. Uiteraard gaat dan niet alles in je eigen tempo, maar als je alles zelf moet regelen lukt dat ook lang niet altijd:). Anders wordt het als je de weg weet en/of wat meer tijd hebt. Uiteraard spelen ook de talenkennis en de infrastructuur een grote rol. In Thailand bijvoorbeeld valt er prima alleen te reizen. Er wordt redelijk Engels gesproken, iedereen wil je helpen en er is veel openbaar vervoer. Zo hebben we China en Japan gedaan met Djoser, maar hebben we Australie, Thailand, Cambodia en een stukje Vietnam geheel op eigen houtje bereisd. In Azië boeken we ons hotel meestal bij Agoda.com.
Ook De Jong Intra biedt interessante reizen aan voor het hele gezin, of avontuurlijke rondreizen bijvoorbeeld.


Voorbereiding

Tijdens de voorbereiding ga je natuurlijk ook al een beetje op reis: Je maakt plannen, je leest eens wat, je droomt eens wat, je praat er eens wat over……………. , je stelt je plannen bij en dan opeens is er ook nog het serieuze werk: gevaren, visa etc etc. Daarover heb ik wat opmerkingen gemaakt op de pagina: “voorbereiding“.

naar boven