Wim van Vendeloo
Uniek, dat mag je wel zeggen van deze stad. Al was het alleen maar omdat Marco Polo er geboren is (in 1254). Tenslotte is hij de “ uitvinder” van de ontdekkingsreizen. Met zijn reizen heeft hij grote invloed gehad op ons wereldbeeld. En laten we eerlijk zijn, zijn wij niet allemaal een beetje ontdekkingsreiziger?
Ok, terug naar Venetië, stad aan het water of is het stad in het water? Gebouwd op vele eilandjes aan een Lagune. Prachtig mooi al die kleine kanaaltjes door de stad, maar daardoor ook lopen de huizen vaak onder water. Wie kent niet de beelden van het San Marcoplein onder water en mensen die op plankiers van de ene naar de andere kant lopen. Misschien is dat binnenkort verleden tijd. Er wordt hard gewerkt aan een waterkering die er voor moet zorgen dat de ergste stijging de lagune niet bereikt. Het is een beetje ons model: geen volledige afsluiting, maar beweegbare drempels die de watermassa een tijdje tegenhouden.
Wij hebben Venetië verkend vanuit een hotel op één van de eilanden tegenover de stad zelf. Hotel Riviera ligt op het Lido, een langgerekt eiland met aan de ene kant de laguna en aan de andere kant mooie stranden aan de Adriatische Zee.
Vervoer in Venetië vindt natuurlijk voor een groot gedeelte over het water plaats. De vele waterbussen (Vaporetto) varen af en aan. Neem een meerdaags abonnement want je hebt het er snel uit.

Venetië is met de auto te bereiken via een lange brug. Er is een grote parkeergarage als je de stad binnenkomt. Je kunt ook met de trein, een goed alternatief. Wij zijn met de auto naar Punta Sabbioni gereden en hebben daar de auto op een bewaakte parkeerplaats achtergelaten voor 5 euro p.d. Om daarna met een veerboot naar het hotel te varen. 20 minuten slechts en de steiger is voor de deur van het hotel. De boten naar het San Marcoplein vertrekken ook vanaf dezelfde steiger. Oftewel: wij vonden het hotel een hele goede keuze. En de grootste verrassing moest nog komen: onze kamer lag op de derde verdieping aan de Lagune kant van het hotel. Wat een geweldig uitzicht! De grootste cruiseschepen voeren recht op ons af. Op één van de foto’s is dat goed te zien. Pas toen het schip rechtsaf ging kon ik de naam op de boeg lezen: het was de “Royal Princess”, één van de schepen van “Princess Cruises”.  Dat was balen, want dankzij de bridgecams aan boord kan iedereen een beetje meevaren. Als ik de laptop aan had gehad en had geweten dat het dit schip was, hadden we naar ons zelf kunnen zwaaien.

gondels

In 15 minuten vaar je met de Vaporetto van het Lido naar het Piazza San Marco. Dwars over de lagune. Eenmaal aangekomen ploften we neer op het eerste de beste terras, we hadden dorst. Een biertje en een jus-tje. Dat was dan 20 euro! Gelukkig vielen de prijzen verder erg mee. Natuurlijk hebben we de Basiliek bezocht. Als je naar boven loopt heb je vanaf het balkon een mooi uitzicht over het Piazza San Marco, met zijn vele duiven en terrasjes. Rechtsachter in de hoek loopt een klein straatje naar het HardRockCafé. Binnen uiteraard weer de bekende collectie, deze keer o.a. HET zwartleren jurkje van Tina Turner en een gitaar van Bon Jovi en een gitaar van The Police.
Met de waterbus over het Canal Grande is een hele mooie manier om de stad vanaf het water te bewonderen. Je komt zo vanzelf onder de Ponte di Rialto door en je ziet in de zijkanaaltjes de gondeliers zwoegen met hun stok. Een tochtje met een gondel mag niet ontbreken als je portemonnee het toelaat. Ondanks de prijs is het big business en dus file – varen.
Venetië stikt van de cultuur, er zijn musea te over. Niet voor niets zijn vele beroemdheden in de stad geboren: Marco Polo, Monteverdi, Titiaan, Casanova, Vivaldi. James Bond (From Russia with Love, Casino Royale & Moonraker) schijn er ook vaak te vertoeven, maar we zijn hem niet tegengekomen.
Venetië staat niet voor niets op de werelderfgoed Lijst van de Unesco. Het is een bezoek meer dan waard.
naar boven
naar boven
recht op ons af

Venetiaanse verrassing

Wat een geweldig uitzicht hadden we vanuit onze hotelkamer! De grootste cruiseschepen voeren recht op ons af. Op één van de foto’s is dat goed te zien. Pas toen het schip rechtsaf ging kon ik de naam op de boeg lezen: het was de “Royal Princess”, één van de schepen van “Princess Cruises”.

Dat was balen, want dankzij de bridgecams aan boord kan iedereen een beetje meevaren. Als ik de laptop aan had gehad en had geweten dat het dit schip was, hadden we naar ons zelf kunnen zwaaien.

Maar helaas, dat ging dus niet door. Het deed aan de fantastische ligging van het hotel niets af.

Lees hier meer over Venetië.

naar boven