Wim van Vendeloo

Duitsland

 

Twee keer rechts, één keer links en dan 50 kilometer rechtdoor. Zo dichtbij ligt Duitsland voor ons. Geen wonder dat we er vaak even zijn.

Soms om te shoppen, in Oldenburg of Leer of Bremen bijvoorbeeld. Maar vaak ook voor een weekendje. Duistland biedt een verscheidenheid aan vertier, steden, natuur, cultuur en geschiedenis. En niet te vergeten: het eten is er erg duits. Wij houden er wel van. De prijs van zowel hotels als restaurants ligt ver onder de nederlandse, da’s wel een mooie bijkomstigheid.

Wat hebben we zoal ondernomen wat de moeite waard is om te vermelden. Laat ik beginnen met een algemene, nl de KERSTmarkten. Dat is toch wel een fenomeen apart, in Nederland veelvuldig geïmiteerd, maar nooit geëvenaard! De mooiste volgens ons: Monschau (met stip op 1, vooral als er sneeuw ligt), Mainz, Keulen en Bremen.

Dicht bij huis vinden we een ander uniek fenomeen: de Meyerwerft in Papenburg. Hier worden de meest fantastische cruiseschepen gebouwd. Je kunt de werf bezoeken voor een geweldige rondleiding. De “zeegang” van elk schip is een belevenis van passen en meten over de Ems. Met slechts centimeters ruimte door bruggen, kunstmatige verhoging van het waterpeil in de rivier, zelfs een 100.000 KV-hoogspanningsleiding wordt onderbroken, spectaculair.

De rest van de rivieren moeten we vooral niet vergeten. De Moezel met zijn wijngaarden, de Rijn met zijn unieke landschappen, de Elbe. Hoogtepunten van elk: Cochem &  Trier voor de Moezel. De Rijn bij Boppard is majestueus, Bacharach is een prachtig dorp. Wij hebben hier ooit overnacht in zo’n prachtig oud duits hotel: Altkölnischer Hof. Langs de Rijn liggen natuurlijk nog veel meer prachtige steden: Keulen, Koblenz (waar de Moezel en de Rijn elkaar treffen) & Bonn.

Langs de Elbe hebben we het natuurlijk over Minden. Het wasserstrassenkreuz is een absolute must. Je kunt daar rustig een paar uur doorbrengen, de oude sluis kent een verval van maar liefst 13 meter! Dankzij enorme reservoirs gaat het schutten in een paar minuten. Verrassende steden langs de Elbe in Zuid-oost Duitsland: Magdeburg en Dresden. Magdeburg met zijn Hundertwasserhaus: die Grüne Zitadelle. In dit schitterende gebouw bevindt zich ook een hotel. Helaas kwamen we daar te laat achter, een herhaling van ons bezoek ligt in het verschiet dus.

Dresden is in WOII helemaal platgebombardeerd. Toch zijn er nog aanzienlijke monumenten bewaard gebleven, vooral langs de Elbe-oever. Het centrum is herbouwd, moderne gebouwen die toch in oude stijl zijn opgetrokken. Zeg zo 6 hoog maximaal, divers qua details. Wij vonden het verrassend en zeker een aanrader voor een stedentrip. In de omgeving van Dresden zijn veel kastelen te bezichtigen. En niet te vergeten “Die Bastei“, een unieke rotsformatie.

Eigenlijk kunnen we de tocht langs de Elbe niet beëindigen zonder een bezoek te hebben gebracht aan Hamburg.

De Schwebebahn in Wuppertal mag natuurlijk niet ontbreken. Zo ook moet je in Berlijn geweest zijn en in München en in………

Ook voor wintersporten dichtbij huis kun je goed in Duitsland terecht. Wie kent Winterberg niet? Maar daar vlakbij ligt Willingen met de hoogste skispringschans ter wereld. Dat wist je waarschijnlijk niet.

Onze zwerftocht door Duitsland is nog lang niet afgelopen. Er is nog veel meer te zien.

De volgende steden hebben hun eigen pagina:

 

naar boven
naar boven

vervolgpagina's

Bamberg

In 2012 begonnen we onze vakantie in Bamberg, een stadje met dik 70.000 inwoners, in het

Hamburg

In augustus 2014 hebben we Hamburg bezocht. Bovenaan ons verlanglijstje stond een bezoek aan

Willingen in het Sauerland

In het vroege voorjaar van 2015 (maart) hebben we een kort bezoekje gebracht aan Sauerland.
naar boven