Wim van Vendeloo

In augustus 2014 hebben we Hamburg bezocht.

Bovenaan ons verlanglijstje stond een bezoek aan Miniatur Wunderland, de grootste modelspoorweg van de wereld. En het is een absolute topper geworden. Je weet niet wat je ziet… Ook voor niet liefhebbers is een bezoek zeer de moeite waard. Het was er die avond dat wij er waren verschrikkelijk druk. Reserveren vooraf is geen overbodig advies.
controle kamer wonderland de website kun je dat vrij eenvoudig regelen. In 10 jaar tijd zijn er 12 miljoen ! bezoekers geteld, daarmee is het één van de belangrijkste toeristische attracties van Duitsland geworden. Wunderland is gevestigd in een oud pakhuis en de sfeer is goed behouden gebleven.

De hele wijk (Hafencity) is trouwens zeker de moeite waard. Er is veel geïnvesteerd in opknapwerk, maar er is ook veel nieuwbouw en er zijn leuke restaurantjes langs het water.

restaurants zijn het nu Water is er trouwens meer dan genoeg in Hamburg. De haven en de Alster mogen niet ontbreken op de lijst.

Eerst maar even de haven: Een grote concurrent van Rotterdam. Tot in de stad varen de zeereuzen aan je voorbij, cruiseschepen van de grootste klasse, containerschepen met 10.000 containers, het is dagelijks werk. Wij hebben een rondvaart gemaakt van dik een uur, zeer de moeite waard. Afvaarten met diverse rederijen en elk uur vertrek. We hebben onze kaartjes trouwens in een soevenierwinkeltje in de stad gekocht, scheelde toch 6 euro p.p.

er kunnen meer dan 10.000 op

De afvaarten vinden plaats vanaf de Landungsbrucken, oftewel de steigers. Ook in Hamburg zijn dat geen kale steigers, maar het hele gebied heeft zich ontwikkelt tot uitgaanscentrum. Er zijn tientallen café’s en restaurants. Een prachtige plek om te genieten van het water en de haven. Overigens is hier ook het HardRock Cafe Hamburg te vinden. En daar heb ik natuurlijk mijn shotglaasje gehaald. Het was de eerste keer dat ik in de rij moest wachten om de shop binnen te mogen, en dat op zaterdagochtend 13.00 uur.

De Alster is een groot meer grenzend aan het centrum van Hamburg. Leuk om even op een terrasje uit te rusten van het shoppen en te genieten van alles wat er voorbij komt.

Wij hebben gegeten in een restaurant naast het hoofdstation. Zo’n typisch duits restaurant, gemütlich zeg maar. Niet duur, lekker en verrassend rustig ondanks de ligging direct bij het station.

Verder is Hamburg een stad waar vele culturen elkaar ontmoeten, het heeft een uitgebreid winkelaanbod. Veel nieuwbouw en natuurlijk ook de Sint Michaeliskirche. Ooit helemaal afgebrand en opgebouwd in Barokke stijl. Van binnen verrassend licht en speels van architectuur. De toren is 130 meter hoog en te bezoeken via de lift.

naar boven