Wim van Vendeloo

Japan, het land van de rijzende zon. Land van wat eigenlijk niet? We horen er niet zo heel veel van, maar toch is het een zeer belangrijke economie in de wereld. Innovatief ook, maar ook erg behoudend in de tradities. Veel natuur, maar toch is het land volgebouwd. De eerste supersnelle trein rijdt er. Toyota, Sony, Canon, Nikon, Nintendo, Casio, Seiko en nog veel meer merken hebben er hun oorsprong. Een land van vis, maar ook van wintersport, de kersenbloesem en Mount Fiji. Land van Zen en kamikaze. Land ook waar de eerste twee (en gelukkig enige) atoombommen zijn gevallen. Land van vulkanen, aardbevingen en van hete bronnen. Wij wilden het wel eens zien. En dus reisden we er in 2009 naar toe. Georganiseerd, dat wel, met Djoser.

Op het programma stond, vonden we achteraf veel stad en naar ons idee te weinig platteland. Daarom hadden we zelf een reis samengesteld voor 2011. Toen kwam de tsunami. Omdat we vonden dat er op dat moment geen behoefte was aan pottenkijkers, hebben we deze reis op het laatste moment gecancelled. We gaan echt nog een keer terug.

Op de site de belangrijkste plaatsen waar we in 2009 geweest zijn. Om te beginnen natuurlijk Tokio.

Veel informatie over Japan is te vinden op deze website “Japan Guide“.

Reizen per trein:

Wil je zelf het land verkennen en met de trein reizen: bestudeer thuis de mogelijkheden van de Japan Rail Pass. Het is werkelijk een belevenis om met de snelle trein te reizen. Alleen al hoe het allemaal geregeld is op de stations, op de perrons en de manier waarop de conducteurs je begroeten, wij kunnen er nog veel van leren. De treinen rijden stipt op tijd, voordat de conducteur op zijn fluitje blaast, wijst hij of zij alle deuren aan. Een voorschrift uit het veiligheidsprotocol. Bij het binnenkomen en verlaten van een coupé maakt het personeel een buiging naar de passagiers om daarmee respect te tonen.

Er zijn veel verschillende spoorwegmaatschappijen in Japan. Elk met hun eigen routes en materiaal. Die snelle Shinkansen is toch wel een heel prettige manier om je te verplaatsen. De afstanden zijn nl. ongekend groot.

Onsen:

Vanwege de vulcanologische bodem telt Japan veel hete bronnen. Dit water wordt veel gebruikt om in te baden. De zg. onsen. Aan het water wordt ook een geneeskrachtige werking toegeschreven vanwege de vele mineralen die het bevat.

Je vindt Onsen overal. Als een soort Welnesscomplex, vaak gelegen in een prachtige omgeving. Maar ook gewoon in je eigen hotel. Mannen en vrouwen meestal gescheiden. Baden doe je niet zomaar. Er zijn een aantal gedragsregels. Om te beginnen is badkleding niet toegestaan. In de eerste ruimte was je jezelf, gezeten op een krukje en afspelen doe je met een kommetje. Soms is er wel een doucheslang, het is de bedoeling dat je geen zeep meeneemt het water in. Vervolgens ga je lekker in het water zitten, heerlijk warm. Zie maar hoe lang je het volhoudt. Praten is niet echt de bedoeling. Soms ben je lekker alleen, maar ik heb het wel meegemaakt dat er een hele schoolklas pubers kwam baden. Geen spatje last van gehad, want traditie is belangrijk in Japan. Een andere belangrijke regel: de handdoek mag niet mee het water in, ook vanwege de hygiene. Soms zie je mensen hun handdoekje opvouwen en op hun hoofd dragen. Komisch.

Mijn advies: gewoon doen en heerlijk ontspannen. Er zijn echt prachtige Onsen.

Hard Rock Caf’é’s:

In 2009 telde japan 7 HardRockCafés. Van zes heb ik de felbegeerde glaasjes. De 7e – Tokyo Narita- lag niet op de route. Wel dicht bij het vliegveld, maar behalve met de aankomst zijn we daar niet meer in de buurt geweest. Het lag ongeveer 60 km van ons hotel in Tokio:) en dat heen en weer vond ik toch echt teveel. Had de hoop dit glaasje ooit nog eens te halen, maar het café bestaat niet meer, helaas.

 

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_5461142e42e27_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”0″ default_search=”japan” name=”boeken” sub_id=”japan” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

het was erg lekker

heerlijk eten

naar boven

Vervolgpagina's

Hiroshima

Hiroshima is een moderne stad van 1,2 miljoen inwoners. Er is weinig traditionele bouw te

Tokio

Tokio, Hoofdstad van het land, centrum van de electronica. Het eerste wat op viel was de enorme