Wim van Vendeloo

Hiroshima is een moderne stad van 1,2 miljoen inwoners. Er is weinig traditionele bouw te vinden. Voor ons stond het bezoek aan de stad vooral in het teken van de atoombom. De Genbaku-koepel is het symbool van de deze verschrikkelijke gebeurtenis. Omdat het vrijwel recht onder de plek van de explosie stond, heeft het weinig last gehad van de horizontale luchtdruk. Dat is de reden dat dit gebouw als enige is blijven staan. De Unesco heeft het terecht op de werelderfgoed-lijst gezet. Vlakbij ligt het vredespark met het museum, de eeuwige vlam en het beeldje van Sadako Sasaki. Zeer indrukwekkend en ontroerend om te zien was de enorme hoeveelheid Origami-kraanvogels die er door schoolkinderen wordt neergelegd. Een bezoek aan dit park staat heel hoog op de schoolreisjes-lijst en alle klassen nemen 1000 kraanvogels mee.

naar boven

6 augustus 1945

Gouden Kraanvogel

Hiroshima

|Comments are Off

6 augustus 1945, de eerste atoombom ontploft. In Hiroshima woonde de 2 jarige Sadako Sasaki. Ze overleefde de directe gevolgen van de verschrikkelijke ontploffing, brand, intense hitte en een enorme drukgolf. De hele stad werd verwoest en er stierven bijna 80.000 mensen direct. Toen Sadako 11 was werd er leukemie bij haar geconstateerd. Ook zij werd uiteindelijk getroffen door de gevolgen van de straling. Sasaki kende de Japanse legende dat wie 1000 origami kraanvogels vouwt een wens mag doen. Op haar ziekbed vouwde ze meer dan 1300 papieren kraanvogels in de hoop dat haar wens weer beter te worden in vervulling zou gaan en ze weer deel kon gaan nemen aan haar geliefde hardloopwedstrijden.

Het heeft niet zo mogen zijn. Op 25 oktober 1955 overleed ze.
Sindsdien is de Origami Kraanvogel symbool voor de vrede. Bij het beeldje ter ere van haar nagedachtenis legt elke schoolklas 1000 kraanvogels neer. Een aanblik die ik nooit meer zal vergeten.

meer foto’s

naar boven