Wim van Vendeloo

In 2012 begonnen we onze vakantie in Bamberg, een stadje met dik 70.000 inwoners, in het noorden van Beieren. Bamberg kent de grootste historische binnenstad van Duitsland en staat ermee op de Werelderfgoedlijst. Wij hadden een bijzonder hotel gevonden. Een deel van het aloude Karmelietenklooster is in 2010 verbouwd tot hotel: “Arkadenhotel im Kloster“. Het interieur is zoveel mogelijk intact gelaten. Zo waren de kamers immens hoog, zoals je je bij een oud klooster wel kunt voorstellen.

Het hotel ligt op een heuvel pal naast de binnenstad, je loopt zo naar de dom en het bijbehorende domplein. Dat plein had al een rol gespeeld bij onze aankomst. TomTom brengt ons overal, ook op het domplein. Alleen was dat op dat moment niet de bedoeling, want eigenlijk was het plein afgezet voor een groot openluchtconcert. Zo laveerde ik dwars door de reeds opgestelde rijen stoelen heen op weg naar het hotel. Wist ik veel.
Bamberg is een bezoek meer dan waard. De oude binnenstad staat niet voor niets op de lijst van de Unesco. De stad ligt aan de rivier Regnitz. Aan de oevers staan vele oude vakwerkhuizen. Van oorsprong zijn dit vissershuizen, ze stammen uit de middeleeuwen. Dit deel van de stad wordt ook wel “Klein Venedig”  genoemd. Heel bijzonder is het oude stadhuis, het vormt een klein eilandje in de rivier.
Reeds in 1002 is de eerste Dom gebouwd door Keizer Heinrich II. Maar zoals het lot van vele gebouwen: het is in de brand gevlogen. De Dom in zijn huidige vorm stamt uit 1237.  Uieraard bevindt zich in de kerk de graftombe van Henrich II en zijn vrouw. Het Is een beeldhouwkundig meesterwerk.

 

naar boven