Wim van Vendeloo

Delfts blauw Aardewerk, wie kent het niet. Er zijn nu nog maar vier fabrieken waar dit wereldberoemde porcelein wordt gemaakt. En daarvan is er maar één die al vanuit de middeleeuwen actief is: de in 163 gestichte “Koninklijke Porceleyne Fles / Royal Delft”. In de bloeitijd rond 1700 waren er wel honderd.

Delft speelt in de vaderlandse geschiedenis een belangrijke rol. Willem van Oranje heeft er een tijdje gewoond en hij werd er uiteindelijk vermoord op 10 juli 1584. Hij zal begraven worden in de Nieuwe Kerk. Daarmee heeft hij de basis gelegd voor de Grafkelder van Oranje.
De toren van de Nieuwe Kerk is met zijn 108,75 meter de één na hoogste van Nederland. Slechts de Domtoren in Utrecht is hoger.

Je vindt de Nieuwe Kerk op de Markt, evenals het prachtige Stadhuis.
Daarnaast zijn er nog vele leuke trapgeveltjes te bewonderen.

Bijzonder is ook de Oude Kerk. Deze is gebouwd vanaf 1246. In 1325 werd er een toren aangebouwd. Voor de toren was geen ruimte genoeg vanwege de gracht die voor de kerk langs liep. De gracht is een stukje verlegd en de toren werd half op de zandgrond en half op de gedempte gracht neer gezet. Domme actie, want nog tijdens de bouw ging de toren verzakken. Men wist het te stabiliseren en de toren werd gewoon weer verticaal afgebouwd. Dat resulteerde in de unieke knik.
Ook in de Oude Kerk liggen diverse beroemdheden begraven: Maarten Tromp, Piet Hein, Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer bijvoorbeeld.

Tijdens onze zoektocht naar een restaurant ontdekten wij Restaurant “LeMariage“. Het zag er van buiten erg vriendelijk uit en de menukaart leek ons ook wel wat. Eenmaal gezeten begon de studie van het menu pas echt, zo gaat dat meestal. De bediening was erg vriendelijk en behulpzaam en al snel hadden we in de gaten dat onze keus ons zou gaan bevallen. Het restaurant hanteert een uniek concept: elke gang bestaat altijd uit 2 gerechten. Dus je voorgerecht kent 2 onderdelen en het hoofdmenu – en het toetje – al net zo. Je kunt de keuzes zelf maken. Elke gang is dus eigenlijk een “huwelijk” van 2 gerechten.

Ons hotel in Delft lag aan de andere kant van de gracht, pal tegenover de scheve toren. Het “BestWestern Museum Hotels” is gevestigd in diverse monumentale panden met elk een eigen sfeer. Zowel qua ligging als sfeer vonden wij het een prachtig verblijf.

naar boven