Wim van Vendeloo
Wie aan Salzburg denkt, denkt aan Mozart. Wij echter niet. Onze eerste gedachte is de Sound of Music. Die krijgt een eigen pagina, want daar is zoveel over te vertellen.
Maar Salzburg heeft nog veel meer te bieden. Het is een middelgrote stad met een compact centrum. Leuke straatjes om te shoppen en te eten. En…..  alvast je kerstinkopen te doen in het winkeltje waar je het het hele jaar door ballen en pieken en andere glim kan kopen. En het winkeltje ernaast is helemaal ingericht met spullen voor Pasen. Je gelooft je ogen niet. Je vindt ze aan de Judengasse 11.
De Dom stamt uit 774 en is zeker een bezoekje waard. De koepel is een plaatje. Het geboortehuis van Wolfgang A. M. mag je natuurlijk niet missen, is ook erg moeilijk trouwens, er staan voortdurend drommen Aziatische toeristen voor. Voor de zekerheid hier het adres: Getreidegasse 9. Het hele centrum van Salzburg staat trouwens op de WereldErfgoed-lijst.
De vesting “Hohensalzburg” toornt al sinds 1077 boven de stad uit. Bereikbaar met een kabeltreintje. Slot Mirabell mag ook niet ontbreken in het rijtje bezienswaardigheden. Een wandeling door de tuin is daarbij verplicht. Overigens zijn ook hier scenes opgenomen voor de Sound of M. En dat geldt natuurlijk ook voor “Schloss Hellbrunn”. Een prachtig kasteel met een evenzo mooie tuin waarin HET prieeltje uit de Musical.
In de zomer staat de hele stad in het teken van de “Salzburger Festspiele“. Op diverse locaties zijn podia opgericht en kun je concerten meemaken. Op een afstandje, want bijna alles is al jaren!!!! van te voren uitverkocht.
Wij mogen graag in Salzburg vertoeven en als we moe zijn van het slenteren en shoppen en cultureel gedoe, kiezen we één van de drie “dak”terrassen uit om te genieten van een drankje en het prachtige uitzicht over de stad. Omdat ze zo leuk zijn zal ik ze even opsommen:
Hotel Stein heeft een prachtig terras boven op het dak en dat is voor iedereen toegankelijk.
– de biergarten van de “Stieglkeller” (vlak naast de kabeltrein naar de vesting)
– en het terras van M32 (“Museum der Moderne”), bereikbaar met een liftje naast de uitgang “Mönschberglift” van “Altstadtgarage A”. Deze garage is uitgehakt in de berg en met lange gangen verbonden met de binnenstad. (zie ook de foto’s).

En als souvenier kun je kiezen uit Stiegl-bier in allerlei smaken en natuurlijk de “MozartKugeln“: Chocoladebonbons met een kern van marsepein en pistachenoten, gehuld in een nogat van amandel, pistache en hazelnoot en een jasje van chocola. (tip: niet meenemen op de SoundOfMusic-tour, want dan moet je nog een keer naar de winkel).


naar boven

vervolgpagina's

naar boven